Indien een echtscheiding werkelijk onvermijdelijk is geworden is het raadzaam dat alle partijen zich goed informeren. De wetgever biedt een waaier van mogelijkheden en richtlijnen waarbij de notaris een adviserende objectieve gids kan zijn.
In een notendop...
Algemene info
De wet kent twee vormen van echtscheiding
De echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting (EOO)
Deze vorm van echtscheiding vervangt twee voorheen bestaande echtscheidingsvormen, namelijk de echtscheiding op grond van een feitelijke scheiding van meer dan twee jaar en de echtscheiding op grond van bepaalde feiten.
Het huwelijk is onherstelbaar ontwricht wanneer de voortzetting van het samenleven tussen de echtgenoten en de hervatting ervan redelijkerwijze onmogelijk is geworden door de ontwrichting.
De onherstelbare ontwrichting kan bestaan in een tekortkoming aan de huwelijksplicht of in een gedraging die de voorzetting van het huwelijk definitief onmogelijk maakt bv. bewijs van overspel, gewelddaden, mishandeling, grove beledigingen …
De echtscheiding door onderlinge toestemming (EOT)
De echtgenoten kunnen eveneens de echtscheiding bekomen indien zij op voorhand in onderlinge toestemming een overeenkomst hebben gemaakt over een aantal verplicht overeen te komen materiële en familiale aangelegenheden.
Deze voorafgaande overeenkomst zal dienen voorgelegd te worden aan de familierechtbank, die de echtscheiding uitspreekt.
Naar aanleiding van de echtscheiding kunnen de echtgenoten een boedelbeschrijving laten opmaken, indien zij dit wensen. De boedelbeschrijving wordt dan opgesteld bij notariële akte.
De boedelbeschrijving heeft tot doel de omvang van de huwelijksgemeenschap of de onverdeeldheid die tussen de echtgenoten bestaat, vast te stellen.
De opgave van de omvang van de huwelijksgemeenschap of de onverdeeldheid moet volledig en correct gebeuren. De echtgenoten moeten op het einde van de boedelbeschrijving ook de eed afleggen over de juistheid van hun verklaringen.
Alhoewel niet vereist, kan de boedelbeschrijving toch nuttig zijn om een volledige en sluitende overeenkomst op te stellen. Wanneer de echtgenoten reeds geruime tijd een afzonderlijke woning betrekken, ligt het minder voor de hand nog een boedelbeschrijving op te stellen.
De notariële akte geniet de voorkeur
De notaris heeft naast zijn functie van openbaar ambtenaar een vertrouwensfunctie: hij is vertrouwd met het familierecht en bemiddelt onpartijdig tussen de echtgenoten. Hij wijst de echtgenoten op hun aanspraken en op de gevolgen van de door hen afgesloten verbintenissen.
De notaris helpt bij de precieze redactie van de gemaakte overeenkomst, zo onder meer wat betreft de verbintenissen inzake alimentatie dat verschuldigd is aan een echtgenoot en/of aan de kinderen.
Verplichte tussenkomst van de notaris
Bij overdracht van onroerende goederen is de notariële akte trouwens verplicht omdat deze akte moet worden overgeschreven op het hypotheekkantoor.
Dit is dus het geval wanneer:
- één van de echtgenoten een onroerend goed overneemt, eventueel mits betaling van een oplegsom aan de andere echtgenoot;
- de beide echtgenoten beslissen om niet uit onverdeeldheid te treden wat betreft het onroerend goed
De uitvoerbare kracht van de notariële akte
Procedure
Hoe verloopt de procedure van echtscheiding door onderlinge toestemming?
- Het verzoekschrift
- Duur van de procedure
- De vertegenwoordiging
- Het advies van het openbaar ministerie – verhoor van de kinderen
- Wijziging van de overeenkomst tijdens de procedure
- Uitspraak van de echtscheiding
- Hoger beroep – voorziening in Cassatie
- Registers van de burgerlijke stand
- Wijziging van de overeenkomst na de procedure
Wilt u meer informatie over regelingsakte:
Roerende goederen
Akte en goederen
Regelingsakte en personen
Onroerende goederen
Regelingsakte en erfrecht
Cabes De notaris – uw vaste waarde!